Over VerbindDrenthe

Het belang van breedband

In Drenthe willen we klaar zijn voor de toekomst. Snel breedbandinternet is hierbij van groot belang. De ontwikkelingen in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en de recreatiesector vragen in toenemende mate om een goede digitale bereikbaarheid. Thuiswerken wordt steeds meer een trend; daarom is het belangrijk dat de hele provincie Drenthe toegang krijgt tot snel internet, nu en in de toekomst.

Internet is op dit moment al niet meer weg te denken uit de samenleving. Een goed breedbandnetwerk bevordert de leefbaarheid van steden en plattelandsgebieden, omdat regio’s met snel internet aantrekkelijk blijven voor bewoners en ondernemers. De opkomst van ‘E-Health’ (zorg op afstand) maakt dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Veel voorzieningen worden steeds afhankelijker van het toenemende dataverkeer. Breedband: al zouden we willen, we kunnen niet meer zonder! 

Platform VerbindDrenthe

Het breedbandplatform VerbindDrenthe is in 2014 in het leven geroepen door de provincie Drenthe. Het is een platform voor het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen voor en door lokale breedbandinitiatieven in Drenthe. VerbindDrenthe informeert, verbindt en ondersteunt om samen overal in Drenthe hoogwaardig breedband mogelijk te maken. Elk bewonersinitiatief kan rekenen op de steun van VerbindDrenthe. Dat kan variëren van het verstrekken van informatie tot het aanbieden van cursussen of praktische hulp bij het opzetten of organiseren van bijvoorbeeld een bewonersavond. Maar ook wordt kennis opgebouwd en gedeeld rond fiscale en juridische zaken, het selecteren van een aannemer en zaken die te maken hebben met de governance van een coöperatie of stichting. Op deze website vindt u informatie over het hele traject, van idee tot uitvoering. Mist u informatie of hebt u een vraag over een onderwerp dat hier niet behandeld wordt, neem dan contact met ons op via email

Over onze organisatie

Het team van VerbindDrenthe is recent iets aangepast. Karma Sierts en Marlous Rosegaar zijn beiden met langdurig ziekteverlof. Op dit moment is Robert Hoogendorp interim-directeur en is Marja Jonkers toegevoegd aan het team als communicatieadviseur. Wie nu naar het kantoor in Eelde komt ontmoet daar:

Sinds 1993 heb ik met mijn gezin (vrouw en vier kinderen) in de provincie Drenthe gewoond, een lange tijd in Assen en nu sinds kort in Ansen. Mijn kennis en ervaring van telecommunicatie en ICT heb ik opgedaan bij een aantal grote bedrijven in Nederland. Sinds maart 2016 ben ik werkzaam in het dossier snel internet in de buitengebieden en nu dus als interim-directeur van de stichting.  


Sinds 2 jaar ben ik werkzaam voor de stichting VerbindDrenthe. Mijn loopbaan begon in 1979 bij het staatsbedrijf der PTT. (Nu KPN)  Eerst als onderhoudsmonteur in telefooncentrales. Daarna functies als Opleider en trainer, regiomanager onderhoud telefooncentrales, manager klachtenafdeling, hoofdbeveiliging, ICT consultant, manager van een club internet specialisten en tot slot weer als Internet consultant. Sinds 2008 ben ik als ZZP-er werkzaam, vaak als adviseur rond glasvezeltrajecten. Eigenlijk weer terug bij het begin. Alles wat te maken heeft met het opzetten en beheren van een telecominfrastructuur. Alles wat daar voor geregeld moet worden en welke ICT is daar voor nodig.

Ik woon in Visvliet en ben een echt plattelander die betrokken bij mijn dorp en de omgeving. Ik voel me zeer betrokken bij het vraagstuk van snel Internet in het landelijk gebied, vandaar dat ik ook voorzitter ben van de Stichting Breedband Westerkwartier. Belangrijkste doel inzetten voor een goede digitale infrastructuur en als dat ook nog eens kan samen met de bewoners dan ben ik helemaal in mijn element.


Ik ben Jan Vleeming, geboren en opgegroeid in een gezin met 4 jongens in Westervoort (Gelderland).Opleiding telecommunicatie gevolgd aan de HTS in Arnhem.Werkervaring zowel specifiek technisch als in diverse management functies bij KPN, Essent-KabelCom/@-Home/Ziggo en Reggefiber. Vanaf 15 augustus 2017 werkzaam bij VerbindDrenthe.

Bij VerbindDrenthe houd ik me bezig met:

 • Verzorgen van informatieavonden;
 • Procesondersteuning in de verschillende fases;
 • Netwerkontwerp;
 • Businesscases;
 • Planning van de uitrol;
 • Contacten met de Provincie, telecombedrijven, leveranciers, providers, e.d.

Ik woon in Lucaswolde en ervaar elke dag wat het is om niet over een redelijke internetverbinding te kunnen beschikken. Sinds ruim 2 jaar ben ik als bestuurslid actief in de Stichting Breedband Westerkwartier om ook in het Groningse-buitengebied snel internet gerealiseerd te krijgen.

Ik weet uit ervaring wat het aan inspanning, overtuigingskracht, tijd, lange adem en soms wat frustratie kost om als vrijwilligers binnen een bewonersinitiatief een dergelijk netwerk van de grond te krijgen. Dit motiveert mij om van de initiatieven in Drenthe en VerbindDrenthe een succes te maken. 

De rest van mijn vrije tijd besteed ik aan gezin, klussen, fietsen en zaalvoetballen.


Woonachtig in het onderste randje van Drenthe in een buitengebied waar we blij zijn als we überhaupt een internetverbinding hebben. Snelheden lager dan 1 Mbit zijn eerder regel dan uitzondering, dus ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om heel Drenthe van die onmisbare snelle verbinding te voorzien. In mijn woonomgeving is het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden actief en daar ben ik uiteraard ook bij betrokken, met name op het vlak van de communicatie. Ik houd me binnen mijn bedrijf Jonkers.Media bezig met communicatie in de breedste zin en ben bij VerbindDrenthe werkzaam als communicatieadviseur. 

Meer informatie over Bestuur, Raad van Toezicht en Raad van Advies vindt u hier

Informatie op deze website

Op deze vernieuwde website van Verbind Drenthe vindt u vrijwel alle informatie die u nodig hebt om een breedbandinitiatief op te starten en tot een succes te maken. De volgende onderwerpen vindt u terug op deze website:

 • Informatie voor startende initiatieven
 • Fasen/stappen voor het uitvoeren en voltooien van een initiatief
 • Informatie over alle belanghebbenden/stakeholders in het breedbandveld
 • Juridische informatie, actuele wet- en regelgeving en rechtsvormen
 • Technische informatie
 • Actuele onderzoeksresultaten en -rapporten
 • Templates en voorbeelddocumenten rond subsidieaanvragen en marktconsultaties

Op deze website hebben we zoveel mogelijk algemene nuttige en praktische informatie verzameld. Er bestaat echter geen kant-en-klaar draaiboek omdat elk breedbandinitiatief uniek is. Als u tegen obstakels oploopt, neem dan contact met ons op via email. Wij hebben de oplossing of vinden deze voor u!