Draadloze netwerken en vaste verbindingen

Draadloze netwerken en vaste verbindingen

Van 3G, naar 4G en zelfs 5G: draadloze internetverbindingen ontwikkelen zich snel. Het voordeel van mobiele verbindingen is dat ze relatief snel gerealiseerd kunnen worden. Het nadeel is dat ze niet overal beschikbaar zijn, minder stabiel en betrouwbaar zijn dan bekabelde verbindingen en dat de huidige abonnementen in de markt vrij duur zijn. Wat is nou precies het verschil tussen draadloze verbindingen en glasvezel?

Glasvezel en 4G zijn niet te vergelijken met elkaar, omdat 4G een infrastructuur vergt die gedeeld moet worden. Het aantal consumenten en zakelijke gebruiktes dat via de mobiele telefoon 4G gebruikt, groeit snel. De draadloze capaciteit van de mast wordt daarom gedeeld door alle gebruikers. Het garanderen van de snelheid is dan ook niet mogelijk en kan problemen geven bij bepaalde dienstverleningen. Bij het glasvezelnetwerk heeft elke gebruiker de beschikking over zijn eigen glasvezelaansluiting, die dus niet gedeeld wordt. Hierdoor kunnen gegarandeerde snelheden worden gehaald. Met glasvezel heeft de gebruiker de beschikking over een verbinding die gebruikt maakt van de snelheid van het licht. Overigens zijn de 4G-antennes onderling ook weer verbonden via glasvezel. Dus ook een draadloze technologie heeft glasvezel nodig. 

Mobiele netwerken zijn bedoeld voor het mobiele gebruik van internet. Glasvezel is een stabielere en betrouwbaardere oplossing voor vaste aansluitingen en wifi binnenshuis. Glasvezel heeft ongekende capaciteitsmogelijkheden voor supersnel internet, hoogwaardig televisiesignaal en storingsvrije telefonie, beeldverbindingen en nog veel meer. Bij een investering in het netwerk die nu wordt gedaan voor de komende 20-40 jaar. Bij de mobiele netwerken ligt dit anders en krijgt de consument (en de provider) uiteindelijk een stapeling van kosten van de apparatuur die telkens vervangen moet worden. Daarbij komen nog kosten van de bundels die voor hetzelfde internetgebruik of meer in de nabije toekomst betaald moeten worden. De vaste verbindingen hebben op dit moment lagere kostprijzen voor het gebruik van internet, losgekoppeld van het gebruik.

4G-netwerken maken gebruik van zendmasten. De hoeveelheid zendmasten en de overlap van hun zendbereik is afgestemd op gebruik van het netwerk. In het buitengebied zijn er natuurlijk minder gebruikers per km2. Vanuit financiële overwegingen wordt daarom het 4G-netwerk daar minder fijnmazig aangelegd. Dat is de oorzaak van de slechte ontvangst op veel plaatsen en vaak slechte ontvangst binnenshuis in de buitengebieden, zoals in Drenthe. De capaciteit van de zendmasten is begrensd en bij veel gebruikers gaat het netwerk plat. Hoe meer personen er gebruik maken van een draadloze verbinding, hoe trager de snelheid wordt. De zend- en ontvangstkwaliteit zijn bovendien ook afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals het weer, gebouwen en bomen. En laten we in Drenthe nou net heel veel van de laatste categorie ‘in huis’ hebben…

Momenteel wordt er in Loppersum (Groningen) een proef gedaan met 5G. Die is bedoeld voor zakelijke aansluitingen. Onduidelijk is wanneer 5G commercieel op de markt komt. De verwachting momenteel is dat dit rond 2022 zal zijn. Duidelijk is dat er nieuwe apparatuur nodig zal zijn; onduidelijk is wat de tarieven en diensten (snelheden) gaan worden. De Europese Commissie wil dat in 2025 5G beschikbaar is in stedelijke gebieden, langs wegen en spoorwegen. Maar zover is het dus nog niet!

Mobiele netwerken zijn bedacht en gemaakt om tijdens onze mobiliteit internet mogelijk te maken. Voor een goede kwaliteit is een hoge dichtheid aan zendmasten noodzakelijk. Iedere zendmast gebruikt veel energie terwijl een glasvezelverbinding slechts een minimale energieconsumptie heeft. Glasvezel is dus veel ‘groener’. En momenteel zijn er voor 4G-netwerken nog masten en antennes nodig die in het landschap terug te vinden zijn. Genoeg redenen waarom in Drenthe vooral voor een vaste verbinding gekozen wordt door de bewonersinitiatieven.