Hoe snel gaan we? Digitalisering in de Zorg

Hoe snel gaan we? Digitalisering in de Zorg

Op 5 september was VerbindDrenthe aanwezig bij de bijeenkomst ‘Digi Zorg 2016’, die werd gehouden in het Isala Diaconessenhuis te Meppel. Er werd aandacht besteed aan de digitalisering en robotisering van de zorg. VerbindDrenthe benadrukt tijdens bewonersavonden dat snel internet heel belangrijk is voor de zorgsector. Voor alle nieuwe toepassingen hebben we in de toekomst snel internet nodig, in het ziekenhuis, maar ook thuis! Hoe snel digitaliseert de zorg eigenlijk?

50% van de zorg kan ook thuis worden verleend

De directeur van het Isala Diaconessenhuis gaf aan dat de zorg zich steeds meer zal concentreren. Efficiëntie noemen we dat: zoveel mogelijk functies combineren op één locatie. Tegelijkertijd wordt de zorg steeds duurder. Daarom is het ziekenhuis genoodzaakt zorgtaken te verplaatsen naar andere zorgverleners, bijvoorbeeld huisartsen. Digitalisering biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om ‘op afstand’ taken gemakkelijker uit te voeren. Voorbeelden zijn (zo gaf de directeur van Isala aan) thuisdiagnostiek en thuisrevalidatie. De helft van de zorg die nu in het ziekenhuis wordt verleend, kan ook thuis verleend worden. Daarvoor is uiteraard een goede internetverbinding nodig.

Inzet van robots

Tijdens de Digi Zorg bijeenkomst maakten wij kennis met ‘Pepper’, een zorgrobot die de zelfredzaamheid van mensen kan vergroten en bijvoorbeeld kan helpen bij revalideren. Pepper ziet er bijzonder behulpzaam en lief uit. Robots worden al langer gebruikt als extra ondersteuning voor dementerenden. Deze robots vormen zelfs een serieuze aanvulling op de sociale interactie van ouderen, aldus de directeur van Treant (Zorgpalet).

Gaat de mens op zoek naar zorg, of komt de zorg naar de mensen toe? 

De voorspelling is dat over twintig jaar 47% van de banen in de zorg zijn overgenomen door computers. We hoeven niet bang te zijn dat er hierdoor massaal banen verdwijnen, omdat er ook nieuwe banen gecreëerd zullen worden. De digitalisering is in volle gang en neemt dus de komende decennia een vogelvlucht. Hoewel de zorg zich steeds meer zal concentreren, willen we ook steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. De wethouder van Meppel sprak tijdens de bijeenkomst over de vraag of mensen naar de zorg toe moeten verhuizen, of dat de zorg naar de bewoners moet worden gebracht. Dankzij de breedbandinitiatieven in Drenthe behoort straks ook de laatste optie tot de mogelijkheden. 

Meer lezen?

Op de site van de Rijksoverheid en de sites van Patiëntenfederatie Nederland, het Nederlands Huisartsengenootschap en artsenfederatie KNMG vind je meer informatie.