VerbindDrenthe zet de route uit

VerbindDrenthe zet de route uit

Op 16 mei was, ondanks het warme weer, de zaal in Pesse afgeladen vol. De Drentse breedbandinitatieven mochten een kijkje in de keuken nemen bij twee vergevorderde glasvezelinitiatieven: GiessenlandenNet (Zuid-Holland) en Glasvezel De Wolden. Beide organisaties namen de andere initiatiefnemers mee langs het proces dat zij de afgelopen jaren hebben doorlopen. Niet alleen de “best practices” maar ook  de (soms door schade en schande) ”learned lessons” werden openhartig met de andere initiatieven gedeeld.

GiessenlandenNet

Het initiatief GiessenlandenNet is actief in de gemeente Giessenlanden (Zuid-Holland) en heeft een werkgebied van zo’n 1.500 potentiële aansluitingen. Giessenlanden is een bijzonder waterrijke gemeente en daarom is het aanleggen van een glasvezelnetwerk nog niet zo gemakkelijk. GiessenlandenNet heeft de vraagbundeling vormgegeven door heel gericht doelgroepen in te zetten in de communicatie (zoals senioren en jongeren). Dit heeft geleid tot een succesvolle vraagbundeling. Voor het initiatief was het lastig om een goede provider te vinden, omdat de beoogde provider zich op het laatste moment terug trok.

Glasvezel De Wolden

Glasvezel De Wolden is actief in de gemeente De Wolden en is goed voor maar liefst 10.000 potentiële aansluitingen. De initiatiefnemers vertelden hoe Glasvezel De Wolden de uitrol heeft vormgegeven. De aanbesteding van laag 1 heeft het initiatief uitgevoerd met behulp van een voorselectie. Glasvezel De Wolden werkt met de betrokken partijen samen in een bouwteam en heeft daardoor enorm op de aanlegkosten kunnen besparen. De raming van 22 miljoen euro kon teruggebracht worden naar 16 miljoen euro. Voor laag 2 en laag 3 verliep de contractering moeizaam, omdat er simpelweg geen kant-en-klare overeenkomsten op de plank lagen. Ook het afstemmen van de planning van aanleg, belichting en dienstenlevering bleek minder eenvoudig te zijn dan gedacht.

Routeplanner VerbindDrenthe

VerbindDrenthe ziet in de route die de breedbandclusters in Drenthe gaan afleggen om tot een netwerk te komen de volgende trajecten:

  • vraag inventariseren
  • ontwerpen
  • financiering regelen
  • contracten afsluiten
  • fysieke aanleg
  • gebruik en beheer

Elk breedbandcluster legt deze trajecten af, maar dat zal niet overal exact op dezelfde manier verlopen. Bovendien zullen sommige trajecten min of meer gelijktijdig worden afgelegd.

Business case

Een gedegen, grondig uitgewerkte business case is een (kei-)hard criterium voor de aanleg van een  breedbandnetwerk. Alleen met een sluitende business case wordt financiering verkregen en alleen met financiering kan het high level ontwerp worden vertaald naar een technisch ontwerp voor de daadwerkelijke fysieke aanleg.

Contracten

De selectie en aanbesteding van laag 1, 2 en 3 betekent ook het afsluiten van contracten, waaronder ook Service Level Agreements (SLA’s). Deze contracten zijn uiteraard van groot belang voor de fysieke aanleg en het gebruik en beheer. Het toekomstig functioneren van het netwerk wordt hierin vastgelegd.

De presentaties van GiessenlandenNet en Glasvezel De Wolden toonden wel aan dat overal op de bovengenoemde trajecten hindernissen kunnen ontstaan.  Het bouwen van een breedbandnetwerk was ook voor de mensen van GiesselandenNet en Glasvezel De Wolden geen normale dagelijkse bezigheid. Zij hebben op hun traject( noodgedwongen) heel wat kennis vergaard en hebben soms door schade en schande moeten leren.

Expert-pool

VerbindDrenthe wil voorkomen dat elk breedbandcluster veel tijd en energie moet steken in het uitvinden van het eigen wiel. Daarom wordt de binnen Drenthe reeds aanwezige kennis en kunde gebundeld in een “expert-pool” waar de clusters straks uit kunnen putten. Kennis op het gebied van techniek, marketing, communicatie, contracten, noem maar op.

Al met al was de bijeenkomst met GiessenlandenNet en Glasvezel De Wolden zowel een leerzame avond als een “wake up call”. Er moet nog heel wat gebeuren, dus: aan de slag!

Neem ook eens een kijkje op de websites van GiessenlandenNet: www.giessenlandennet.nl en Glasvezel De Wolden: www.glasvezeldewolden.nl.