Fase 7: Aangesloten!

Gefeliciteerd, de bewoners binnen uw gebied zijn aangesloten op een toekomstbestendig breedbandnetwerk. In de loop van het project hebt u vast al wel gemerkt dat een breedbandinitiatief wel een bedrijf lijkt. Net als bij een bedrijf loont het om alert te blijven, eventuele concurrentie van alternatieve aanbieders voor te blijven en uw netwerk en uw initiatief te blijven ontwikkelen.

Voor een vlekkeloze voortzetting van het netwerk, mogen een aantal dingen niet vergeten worden. Onderhoud, misschien een Service Level Agreement voor storingen, een aantal verzekeringen, bijvoorbeeld voor de financiële en andere aansprakelijkheid van het bestuur van uw coöperatie of stichting. Een aantal van deze zaken zal ook door de financiers van het netwerk worden vereist. Andere zaken vloeien voort uit de wettelijke verplichtingen (bijv. dat u als netwerkbedrijf zorg draagt voor de continuïteit van het netwerk).

Vergeet ook niet om de marktontwikkelingen en nieuwe technieken te blijven volgen. En spring daar ook op in, anders zou u abonnees kwijt kunnen raken als er een andersoortig breedband op de markt komt tegen een concurrerende prijs. Kortom: ook als het aanleg is voltooid, blijft er voor een initiatief nog genoeg te doen in het goed besturen en verder ontwikkelen van van het netwerk.