Glasvezel De Wolden

Bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden is een schoolvoorbeeld van een bewonersiniatief voor snel internet.

Glasvezel De Wolden valt op door een aantal unieke keuzes en mogelijkheden:

  1. Iedereen in de gemeente De Wolden wordt aangesloten, zowel in de kernen als in de buitengebieden
  2. Glasvezel De Wolden rekent geen toeslagen of aansluitkosten, alle adressen in de gemeente De Wolden worden voor bewoners kosteloos aangesloten door het bewonersinitiatief
  3. 1 gigabit bandbreedte upload en download is standaard en kost ongeveer € 30,- per maand
  4. Glasvezel De Wolden is het eerste glasvezelnetwerk waar particulieren 10 gigabit bandbreedte kunnen afnemen. Deze unieke bandbreedte kost € 95,- per maand
  5. Glasvezel De Wolden is door de Europese Commissie verkozen tot het beste bewonersinitiatief van Europa en is opgenomen in de best practices database. Dit betekent dat soortgelijke initiatieven in Europa die gebruik willen maken van Europese fondsen, een voorbeeld moeten nemen aan Glasvezel De Wolden
  6. De aanleg gebeurt in een bouwteam, waar alle relevante partijen een onderdeel van zijn. De succesvolle verloop van de aanleg is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen

Bewoners zijn eind 2014 bij elkaar gekomen met een gemeenschappelijk probleem; het ontbreken van snel internet.

Sinds dat moment hebben bewoners een inmiddels Europees bekend initiatief voor snel internet opgezet.

Glasvezel De Wolden doet vrijwel alles zelf. Van communicatie, begeleiding van de aanleg, contact met aannemer en medebewoners, het bouwen van de website tot e met het opzetten van een helpdesksysteem; alles is door bewoners van de gemeente De Wolden gerealiseerd en wordt door bewoners bemand.

Glasvezel De Wolden heeft vanaf het begin het credo Voor bewoners, door bewoners gevoerd en dat motto beïnvloedt alles wat het bewonersinitiatief doet.

Glasvezel De Wolden maakt bij de aanleg geen onderscheid tussen adressen in de kernen of adressen in de buitengebieden. Zoals Glasvezel De Wolden zelf op hun website schrijft "Wij sluiten iedereen aan".

Dit ongebruikelijk onder initiatieven voor snel internet, omdat de adressen in de kernen vaak een (nu nog) acceptabel alternatief voor internet hebben via de koperkabels van de telefoonlijn (DSL) en de kabel (coax). De bewoners van de gemeente De Wolden doen enthousiast aan het project van Glasvezel De Wolden mee, ook in de kernen doet meer dan de helft van alle adressen aan het project mee.

Op het netwerk van Glasvezel De Wolden is een bandbreedte van 1 gigabit upload en download standaard en kost vanaf ongeveer € 30,- per maand.

Uniek in Europa is dat op het glasvezelnetwerk van Glasvezel De Wolden ook 10 gigabit aan particulieren wordt geleverd voor € 95,- per maand.

Een overzicht van het aanbod op het netwerk van Glasvezel De Wolden is hier te vinden.

In 2016 kreeg Glasvezel De Wolden een European Broadband Award van de Europese Commissie als beste bewonersinitiatief van Europa. 


postcodegebied: 7705 fase: aanleg
postcodegebied: 7920 fase: aanleg
postcodegebied: 7932 fase: aangesloten
postcodegebied: 7935 fase: aangesloten
postcodegebied: 7957 fase: aangesloten
postcodegebied: 7963 fase: aangesloten
postcodegebied: 7964 fase: aangesloten