Laag 1, laag 2, laag 3

Kennisbank voor initiatieven, door initiatieven.

Laag 1, laag 2, laag 3

Als het gaat over glasvezel, gaat het al snel over laag 1, laag 2 en laag 3. Wat zijn dat voor lagen?

Laag 1

Laag 1 is de passieve laag: de glasvezel en de mantelbuis eromheen. De geul in de grond met daarin de kabel, inclusief het huisje/kast waarin de centrale apparatuur wordt opgesteld (Point of Presence (PoP). Leveranciers zijn netwerkbeheerders en de bouwers van de netwerken.

Laag 2

Laag 2 is de actieve laag: zo wordt de belichting van de glasvezel genoemd. Op deze laag is de actieve apparatuur te vinden die de glasvezel belicht. De informatie wordt als licht­pulsjes op de glasvezel gezet. De apparatuur bestaat uit centrale apparatuur: een switch en optische lijnkaarten in het Point of Presence (PoP) en uit randapparatuur bij de gebruiker. Leveranciers op deze laag zijn telecombedrijven of bedrijven als OpenNet, Cambrium, en ook NDIX levert een oplossing voor laag 2. Vaak combineren bedrijven het aanbieden van laag 2 met het aanbieden van diensten op laag 3 (e.g. Plinq, SKV/Netvisit)

Laag 3

Laag 3 is de dienstenlaag: de diensten rond internet, televisie en telefoon die over de glasvezel (laag 1) door de belichting (laag 2) verstuurd worden. Het is het werkgebied van de Internet Service Providers   (ISP). Hier worden de diensten van en via het World Wide Web aangeboden. Voorbeelden: Internet acces (Cloud, surfen, email, social networks, zorgapplicaties, Google, buienradar, e-banking etc.), Internet telefonie en digitale televisie (IP-TV). Ook telefonie en televisie worden als diensten op laag 3 aangeboden. Leveranciers zijn bijvoorbeeld KPN, Access4all of Ziggo, maar ook kleinere spelers als Plinq, Netvisit, Tweak, Fiber, Stipte, WeServe, Solcon et cetera.

Meer informatie

Veel meer informatie over de drie lagen, en vooral ook de wisselwerking ertussen vind je in de bijlage bij dit item. Zie daarvoor de rechterkant van de pagina.