Wat is breedband

Kennisbank voor initiatieven, door initiatieven.

Wat is breedband

Breedband is een term die in combinatie met internet of netwerken wordt gebruikt. Breedband betekent dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een 'snelle' verbinding. De snelheid wordt meestal uitgedrukt in kilobits of megabits per seconde (kbit/s of Mbit/s), zodat het eigenlijk juister is om te spreken van een verbinding met een grote doorvoercapaciteit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de ontvangstsnelheid (downloadsnelheid) of verzendsnelheid (uploadsnelheid).

Supersnel breedband

Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dergelijke snelheden zijn op dit moment alleen mogelijk via ‘de kabel’ en glasvezel. Ook mobiele netwerken zullen in de toekomst veel sneller worden, dankzij de komst van 4G en 4G Max. Mobiele netwerken zullen echter niet zo snel de capaciteit van vaste netwerken evenaren.

Breedband in Nederland en Europa

Nederland onderschrijft de Europese doelstellingen voor 2020. In dat jaar moet iedereen in de Europese Unie toegang hebben tot breedband met een downloadsnelheid van ten minste 30 Mb per seconde en een aanzienlijk hogere uploadsnelheid in vergelijking met basisbreedbandnetwerken.